5 bodů, které je dobré vědět o emocích

Člověk sám sebe označuje jako Homo Sapiens, tedy z latiny člověk moudrý, rozumný. Ale člověk je bytost především emocionální. 


Každý den prožíváme nepřeberné množství emocí. Ať už pozitivní, jako jsou láska a radost nebo negativní, třeba vztek, strach, bezmoc. 

Aby nás naše emoce neovládly na naší cestě za sny je důležité je znát, prožít a porozumět. Život pak bude jednodušší a lehčí. 

Připravila jsem si pro vás 4 klíčové informace ohledně emocí, které se stále opakují při dosahování snů. 

1. Negativní emoce nejsou jen špatné. 

Emoce odjakživa dělíme na pozitivní (dobré) a negativní (špatné). Žijeme v duálním světě a tak máme tendence vše dělit - dobro vs. zlo, chutné vs. nechutné, slané vs. sladké. 
Pozitivní emoce chceme prožívat a nechceme ty negativní. Proto negativní emoce v sobě potlačujeme. Bereme je jako něco nežádoucího. Ale jsou skutečně tak nežádoucí? Podrobněji se rozepisuju v dalších bodech, nicméně teď jen stručně. Bez nenávisti bychom nikdy nepoznali lásku. Bez smutku bychom nezažívali radost. Beze strachu bychom neznali pocit bezpečí a jistoty. Všechny pozitivní emoce by tak byly jakýmsi standardem a my bychom jen stagnovali na místě, protože bychom byli šťastní a tak by nám to vyhovovalo. Nikam bychom se neposouvali, protože: 

2. Emoce nás vedou k činům

To je jejich podstata. Emoce jsou z anglického slova emotion. Přičemž kořenem slova je motion, v překladu pohyb. Emoce nejen, že hýbou s naší náladou, ale i s naší myslí. Vzpomeňte si, když jste se cítili frustrovaní, nespokojení, MUSELI jste to změnit, měli jste nutkání to změnit. Nebo si vzpomeňte když jste cítili radost, štěstí i lásku, MUSELI jste jít něco tvořit, protože sedět na místě by vám nic nepřineslo. 
Ať už je to jakákoli emoce vždy nás vede k tomu, abychom se hnuli z místa. 

3. Paměť funguje díky emocím

Všechny zážitky, které jsme prožily se nám ukládají do paměti.  A mozek selektuje, které uchová silné, které slabé a na které nejsou důležité. Důležitost zážitkům přiřazují emoce. To jak jsme se cítili a jak silně jsme to cítili. Pokud to byl jen "obyčejný" zážitek, pravděpodobně si ho už nevybavíme. Ovšem pokud se jednalo o zážitek, který s námi zacloumal i na emoční úrovni (třeba ta osudová hádka před rozchodem), pamatujeme si ho velmi dlouho, ne-li celý život. 

4. Emoce určují naše hranice 

Jednou z klíčových funkcí nese hlavně emoce vzteku a to určování hranic okolo nás. Teď nemyslím fyzické hranice jako zdi a ploty, ale ty psychické. Vzpomeňte si, když s někým, kdo vám není úplně sympatický a vy posupně ustupujete - ten člověk překročil vaší osobní hranici. Až překročí tu nejbližší mez, pak se vzteknete a vystartujete jako čertík z krabičky, co si to dovoluje a konečně řeknete, co vám vadí. Tehdy nám emoce dávají jasně najevo, kde a v čem máme hranice. 

5. Emoce jsou silnější než rozum 

Samozřejmě situace výše se dá vyřešit i lépe než vylítnutím z krabičky. Ale emoce jsou silnější než logika. Představte si to v hlavě jako parlament - pravice a levice - vždy je u kormidla jen jedna strana. Jakmile ke kormidlu usednou emoce, pak se rozum stahuje zpátky a čeká až emoce poleví. Pak může jít situaci zachraňovat. 
Uvědomění, že emoce jsou silnější než rozum, je klíčové pro to, abychom se s nimi naučili zacházet. Můžeme totiž znát tisíce pouček o tom, jak se chovat když přijde vztek, ale tato poučka je právě zastíněná vztekem. 

Takže, co dělat? Emoce vnímejte, zkuste si jimi nechat vést. Pozitivní emoce nám říkají, že věci děláme dobře, že jsme na správně cestě a máme pokračovat. Tzv. máme zelenou. Avšak emoce negativní nám vyznačují hranice - tudy ne, tudy cesta nevede. Připomínají nám, že tady už jsme jednou narazili a je potřeba to zkusit jinudy. 



Chceš i Ty dosáhnout svých snů, jenže Tě na cestě ochromil strach? Bojíš se vykročit do neznáma? Přepadly tě pochyby zdali to vůbec zvládneš? 

Prožíváme to na cestě za sny všichni! A proto Tě zvu do skupinky Chyť příležitost za pačesy, kde Ti ukážu, jak se všemi strachy pracovat. Ukážu Ti jak překonat pochyby.  


Do skupinky TUDY 

Komentáře

Oblíbené příspěvky